
Kære Egebæksvang sogn,
Lidt om min baggrund for ansættelsen som sognepræst i Egebæksvang Kirke:
Jeg har været præst siden 2011 og havde sjælesorg som særligt emne på min uddannelse i praktisk teologi og har igennem mine samtaler med mennesker i alle livssituationer følt mig kaldet til netop at have mit særlige fokus på sjælesorgssamtaler dels om sorg og dels for mennesker, som gerne vil blive klogere på det med Gud i kristen forstand.
Jeg har derfor efteruddannet mig dels i aktiv lytning via “Den lyttende Kirke” i Danmark og senere hos Acorn Foundation i Perth/Skotland, hvor jeg tog den afsluttende eksamen på uddannelsen “Called to Listen” og er certificeret samtale-coach ved siden af. Jeg har også arbejdet med krop og stemme gennem snart 30 år, da min baggrund før mit kald som præst var musikpædagogikken. Jeg er uddannet fra Nordjysk Musikkonservatorium og har undervist i sang og kroppen som basisinstrument for tale og formidling. I de senere år har jeg fokuseret på udvikling af pædagogiske tilgange til arbejdet med børn og unge i folkekirken, så så mange som muligt føler sig set og mødt i kirkens tilbud til børnefamilier og unge og får lyst til at bruge deres lokale folkekirke aktivt. Jeg kan godt lide at alle sanser kommer i spil når vi er i kirken, så børn og unge ikke sidder for meget stille men er med til at udforske det, vi tror på og gerne vil have sprog og billeder på.
Et andet fokusområde er Gud og stilheden:
Mange af mine samtaler som ”lytter” eller coach kalder jeg ”Livssamtaler”, fordi det er i de samtaler, at mennesker møder mig med ønsket om at finde Gud i deres hverdag eller at få hjælp og anvisning til, hvordan de kan have en åndelig praksis ud fra folkekirkens teologiske tilgang med et dagligt bønsliv og stillepraksis. Jeg er uddannet retræteleder gennem folkekirkens efteruddannelsescenter i Løgumkloster, hvorigennem jeg har fået erfaring med at tilrettelægge stilhedsretræter over en eller flere dage, afholdelse af stillegudstjenester – eller mindfulness-gudstjenester, som flere og flere forstår indholdet i, når det formuleres sådan og mere inkluderende, hvor vi samles om at lade tankemylderet falde til ro og åbne os for at Guds nærvær kan fylde os gennem synlige og mærkbare tegn. Det kan være at tænde et lys i lysgloben, at male et billede, at fokusere på et skriftsted i biblen og lade det blive nærværende gennem en poetisk eller meditativ tilgang. Min baggrund for den mere kreative side af mulighederne for at arbejde med bibeltemaer – måde med konfirmander og i forbindelse med særlige kontemplative andagter og aften-gudstjenester er dels fra mine mange år som frivillig natkirkepræst i Vor Frelsers kirke på Christianshavn, Helligaandskirken på Strøget og Roskilde Domkirke og gennem mine rejser til Iona og Perth i Skotland. Her lærte jeg den keltiske teologi og praksis at kende med morgen og aftenandagter pyntet med blomster, sten og ting hentet ind fra naturen og dage med mulighed for lange gåture. Jeg har efterfølgende fordybet mig også i den ignatianske måde at møde Gud på i hverdagen gennem bibellæsning og kreativ bearbejdelse af bibeltema med maleri, Collagearbejde, stof, tråd, håndarbejde, træværksted. Her er formålet at få et levende og fornemmet forhold til troens væsen og vokse i troen gennem medvandring med en kristen åndelig vejleder, som kunne være mig.
Det var særområderne – men størst er dagligdagen med mødet med mennesker i sognet. Det er et privilegie at få lov til at være medvandrer på alle livets store sammenhænge hos andre mennesker, at være med til glæder og sorg og længsel. Det er igennem samtalerne, at jeg lærer sognet at kende og dermed kommer i kontakt med det, som jeg skal prædike over søndag efter søndag så taleblækket aldrig bliver tørt og hvert enkelt menneske føler sig mødt og rørt til eftertanke i gudstjenesterne.
Privat er jeg 59 år og bor på Amager. Jeg er mor til to voksne børn på 26 og 28 år og har en bonusdatter på 41 år med familie og er Bonusbedste til deres to børn på 5 og 6 år. I min fritid ror jeg inrigger og coastalbåde i Danske Studenters Roklub og er meget glad for at befinde mig motionsmæssigt på vandet og over at have fundet en kirke at virke i, som ligger så smuk med skoven i ”ryggen” og med udsigt over det skønne Øresund.
Jeg glæder mig til at lære jer at kende i sognet og at deltage i samarbejdet med de andre kirker, som Egebæksvang indgår i.
Med venlig hilsen
Marlene Maria Marcussen
Ny sognepræst i Egebæksvang Kirke